Äldre

Lärmiljö

Pallkragar med ljus

Syfte – Varför?

Syftet med ljusbordet är att samla barnen vid det och låta dem få känna på olika material utifrån samma grundtanke i vår undervisning – att erbjuda barnen mötesplatser för att utforska olika tekniker, redskap och material samt samtala och dela tankar och upplevelser med varandra.

Ljusbordet väcker barnens förundran till både olika upplevelser kring materialet men också till hur färgers skiftningar förändras i kontakt med de olika materialen.

Med relativt enkla medel kan man tillverka ljusbord med två pallkragar och en en roterande discolampa.

Koppling till Lpfö 18 – Vad?

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:

 • nyfikenhet, kreativitet och tillit till sin lust att leka och lära,
 • fantasi och föreställningsförmåga,
 • förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap,
 • förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik.

Tillvägagångssätt – Hur?

 1.  Använd två pallkragar. Köp en insats i form av en plastlåda som du stoppar ner in pallkragarna. I hålutrymmet i botten lägger du en roterande discolampa med ljus i olika färger.
 2. Låt barnen tillsammans utforska de olika materialen och deras upptäckter med ljuset genom materialen.
 3. Se förändringarna i ljuset då lampan jag använder ändrar färg hela tiden.
 4. Lyssna på barnen och samtala med dem kring vad de upplever med sin olika sinnen som syn, hörsel och känsel.

Förslag på olika material att använda: sand, snö, kaffesump, pasta/ris/linser/bönor. Kombinera med olika penslar, skedar, borstar, formar att hälla, ösa och röra med.

ljusbord 1

Reflektion och analys

På vår förskola har vi ett gemensamt ”lekrum/torg” i mitten av alla avdelningar som vi har byggt om till  IKTeket där vi tar emot barnen under dagen från hela förskoleområdet tillsammans med 1-2 av deras pedagoger.  En dag i veckan erbjuder jag fortbildning och workshops för pedagogerna i hur vi kan använda oss av digitala verktyg i barnens utbildning.

På IKTeket finns en kub till projicering, green screen, ljusbord, filmstudio med mera. Jag utvecklar miljöerna ständigt utifrån barnens och pedagogernas behov och de projekt de befinner sig i för tillfället. Jag tillför mer material, nya redskap och verktyg. Till hösten kommer jag lyfta in mer naturmaterial till ljusbordet såsom pinnar, kottar, bark, grus, löv och så vidare. Ska bli spännande att se hur ljuset lyser igenom till exempel mossa. Varför inte tillföra några djur eller låta barnen få tillverka egna som vi sedan kan skapa filmer med lärplattan vid ljusbordet?

Miljöerna är hela tiden föränderliga hos oss och vi speglar oss mot Reggio Emilias tankar och förhållningssätt när vi skapar våra lärmiljöer.

Kommentarer

 • Mikaela Hynninen skriver:

  Låda o pallkragar är inköpta på biltema.
  Just nu står den i mörka kuben så vi kan undersöka ljuset ännu mer.

 • Sandra skriver:

  Hej, vilken bra idé, älskar den!
  Min undran är, vad är de för slags lampa ni använder runt discokulan ?

  • Tessan Åkerblom skriver:

   Hej Sandra,
   Vad roligt att du tycker om tipset 😀
   De har använt en discolampa från ett stort möbelvaruhus inuti pallkragarna som roterar i olika färger.
   Med vänlig hälsning, Tessan

   • Sandra skriver:

    Okej, tack för svar. De har nog tyvärr utgått. Hittar nog en annan lösning. Men frågan är nu, vilken storlek på pallkragen har ni? Samt vad är måtten på plastbacken ? Köpte två pallkragar i storlek 80×120 men hittar inga plastbackar ifrån gul&blåa varuhuset. Så tänkte om de är en mindre variant ni använt ? /Sandra

 • Ann skriver:

  Hej jag undrar vart lådan är köpt som ser ut att passa så bra i pallkragen? Den här idén är hur bra som helst 🙂
  //Ann

  • Tessan Åkerblom skriver:

   Hej Ann!

   Vad roligt att du tycker om idéen med ljuslådan. Höjden kan du välja själv genom antalet pallkragar du staplar på varandra och insatsen är en vanlig plastlåda inköpt på det stora gul-blåa möbelvaruhuset. ”Samla” tror jag de heter. Kan vara lite olika mått på pallkragarna beroende på var du köper dem vilket enkelt kan fixas med några träklossar som spikas fast i lådan som stöd för insatsen. Även discolampa finns på nämnda varuhus. Lycka till med ert eget bygge!

   Med vänlig hälsning, Förskolebanken


Läs vår personuppgiftspolicy